Perjantain luennoitsijat ja esiintyjät

Paula Lindqvist

Puheenjohtaja, Suomen opinto-ohjaajat ry

Ordförande, Finlands studiehandledare rf

Hyvät opinto-ohjaajat,

Bästa studiehandledare,

Kuluvan vuoden aikana olemme vihdoin saaneet harjoitella toistemme kohtaamista uudelleen, ihan kasvokkain. Koulussa, työpaikoilla, harrastuksissa. Kohtaamisista on kyse Opopäivilläkin. Tapaamme kollegoita ympäri Suomen, osallistumme vierailuihin, kuuntelemme erinomaisia asiantuntijaluentoja ja keskustelemme näytteilleasettajien kanssa. Asiaa ja yhdessä olemista sopivassa suhteessa.

Opotiikkaa-ohjelma on kiinni ajassa: saamme kuulla alustuksia hyvinvoinnin, ohjauksen tulevaisuuden ja kestävän kehityksen näkökulmista. Me opinto-ohjaajat olemme usein muutosvoima oppilaitoksissa. Alustukset tulevat antamaan meille lisää eväitä mukana vietäviksi arjen työhön.

Olemme oppilaitosten merkityksellisiä aikuisia, luotettavia tahoja, joiden puoleen opiskelijoiden on helppo kääntyä. Siksi onkin tärkeää, että jokaisella koulutusasteella on tarjolla laadukasta opinto-ohjausta. Suomen opinto-ohjaajat ry on pitkään edellyttänyt, että yhdellä opinto-ohjaajalla olisi enintään 200 ohjattavaa, mutta viimeaikaiset perustavanlaatuiset koulutuspoliittiset muutokset kuten laajennettu oppivelvollisuus ovat lisänneet oppilaan- ja opinto-ohjaajien tehtäviä huomattavasti. Tämän vuoksi olisi erittäin perusteltua, että ohjattavien määrä olisi tätäkin alempi, eli 150 ohjattavaa opinto-ohjaajaa kohti.

Pedagoginen, koulutetun opinto-ohjaajan antama opinto-ohjaus tulisi olla kirjattuna myös korkeakoulutusta ohjaavaan lainsäädäntöön, ja lisäksi tulisi määritellä korkea-asteella toimivan opinto-ohjaajan kelpoisuus samalla tavoin kuin edeltävillä koulutusasteilla.

Olemme joutuneet huomaamaan, kuinka nopeasti maailman tilanteet muuttuvat. Siksi olisi toivottavaa, että edes opiskelun maailma voisi nykyvauhdista hieman rauhoittua.  Opiskelu yhdellä koulutusasteella ei saisi olla pelkkää siirtymävaihetta pyrittäessä seuraavaan koulutukseen, vaan paikka, jossa oppilas tai opiskelija voi kasvaa ihmisenä ja rauhassa suunnata kohti nuoruutta, aikuis- ja työelämää. Paikkana, joka on merkityksellinen jo itsessään, eikä ainoastaan suoritettava välivaihe.

Kanta-Hämeen opinto-ohjaajat ry:lle kiitokset suuresta työstä ja vaivannäöstä Opopäivien aikaansaamiseksi. Matkassa on ollut useita pandemiallisia mutkia, mutta nyt pääsemme kokoontumaan Hämeenlinnaan. Lämpimästi siis tervetuloa valtakunnallisille Opotiikkaa – Opopäiville 23!

Suomen opinto-ohjaajat ry toivottaa kaikille osallistujille antoisia Opopäiviä arvokkaiden kohtaamisten parissa.

Finlands studiehandledare rf önskar samtliga deltagare givande Studiehandledardagar och många värdefulla möten här.

Jaakko Helander

Jaakko Helander on kasvatustieteen tohtori, sosiaalipsykologi, psykoterapeutti ja ohjauksen dosentti. Hän työskentelee tutkijayliopettajana Hämeen ammattikorkeakoulussa ja dosenttina Jyväskylän ja Tampereen yliopistoissa. Koulutus-, kehittämis- ja tutkimustyön rinnalla hän toimii sivutoimisena psykoterapeuttina. Hän on julkaissut monipuolisesti tieteellisiä ja ammatillisia artikkeleita mm. ura- ja ohjausteorioista, elämänkulusta, kuntouttavasta ja monialaisesta ohjauksesta sekä nuorten kriiseistä.

Katleena Kortesuo

Hämeenlinnalainen Katleena Kortesuo on omien sanojensa mukaan ”Suomen kallein siivooja, kriisiviestinnän kouluttaja, tietokirjailija ja yrittäjä”. Katleenan esitys Opopäivillä ”Hukunko viestitulvaan?” käsittelee oman työn automatisoitumista ja oikeita viestinnän välineitä. Hän on värikäs ja valovoimainen viestinnän asiantuntija, jonka monipuolisesta kokemuksesta löydät näytteitä täältä: https://eioototta.fi/henkilokuva/

Valokuvaaja Ari-Pekka Ahonen

MENTALISTI

Jose Ahonen

Niin kotimaisesta kuin ulkomaisestakin mediasta tuttu Jose Ahonen on kokenut esiintyjä, joka osaa ottaa haltuun sekä yleisön että erilaiset tilanteet. Jose on taikuri, mentalisti ja kouluttaja. Jo pitkään kotimaassa ihmetystä ja ihastusta herättänyt taikuri nousi hetkessä maailmanmaineeseen Youtubessa julkaistun Magic for Dogs – Taikuutta koirille -videon myötä.

Jose on kouluttanut vuorovaikutustaitoja ja ihmismielen kummallisuuksia lentokenttien turvakouluttajista poliiseihin, esimiehistä myyjiin. Josen uniikki näkökulma ihmismieleen haastaa ajattelemaan uusiksi omia vuorovaikutustaitoja ja opittuja kaavoja.

Antti Paranko Group – Soul Experience

Antti Paranko – kitara, laulu

Aleksi Aromaa – basso, laulu

Jussi Liimatainen – koskettimet, taustalaulu

Lauri Malin – rummut, taustalaulu

William Suvanne – saksofoni