Torstain luennoitsijat ja esiintyjät

Riitta Valkonen

Tervetuloa Opopäiville Hämeenlinnaan!

Valtakunnalliset koulutuspäivämme ovat vihdoinkin täällä! On aika tavata kollegoja ympäri Suomen, vaihtaa ajatuksia ajankohtaisista asioista, kokea uusia tuulia ja saada eväitä mukaan omaan ohjaustyöhön. Meillä kanta-hämäläisille opinto-ohjaajille näillä päivillä on erityisen suuri merkitys, sillä olemmehan saaneet suunnitella ne kahteen kertaan. Kaikista vastoinkäymisistä ja epävarmuustekijöistä huolimatta olemme kanta-hämäläisellä tarmokkuudella suunnitelleet päivät juuri sinulle ja kollegoillesi.

Uutta on se, että pidämme jo torstaina avajaiset ja ensimmäinen luennoitsija saa myös heti puheenvuoron. Lisäksi olemme sekoittaneet perinteitä niin, että sekä torstaina että perjantaina on vierailuja ja luentoja. Jos et halua esim. pitkän bussi- tai junamatkan jälkeen lähteä vierailulle torstaina voit jäädä kuuntelemaan mielenkiintoisia aiheita Aulangolle.

Olemme valinneet Opopäivien teemaksi kolme keskeistä asiaa: hyvinvoinnin, ohjauksen tulevaisuudessa ja kestävän kehityksen. Hyvinvointi on aina ollut tärkeää, mutta näin pandemian jälkeen ohjausvajeen ja jatkuvien muutosten keskellä se korostuu entisestään. Meiltä vaaditaan paljon, mutta meidän on myös oltava armollisia itsellemme ja osattava vaalia sekä psyykkistä että henkistä hyvinvointiamme. Muuten sekä meidän että nuorten käy huonosti. Nyt on kolme päivää aikaa hengähtää Hämeenlinnassa paitsi hyvän ohjelman parissa myös iltatilaisuuksista nauttien.

Ohjauksen tulevaisuus ja kestävä kehitys -teemat johdattelevat meitä ajattelemaan ohjauksen mahdollisuuksia ja kehittämishaasteita tulevaisuudessa. Millaisia ajattelun ja toiminnan välineitä ohjauksessa tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa? Miten ohjausta kehitetään kokonaisvaltaisesti tai miten ohjausta voidaan toteuttaa kestävästi? Miten autetaan nuoria löytämään sekä tekemään omannäköisiä ja kestäviä valintoja tulevaisuuden suunnittelussa? Paljon kysymyksiä. Etsitään niihin yhdessä vastauksia.

Opopäivät on helmikuussa 2023 juuri se oikea kohde ihaniin kokemuksiin. Tervetuloa!

Riitta Valkonen

puheenjohtaja, Kanta-Hämeen opinto-ohjaajat ry.

Lauri Järvilehto

Ajattelun taidot, tulevaisuuden työ ja sisäinen motivaatio

Lauri Järvilehto, FT, on Lightneerin, Filosofian Akatemian ja Unicefin hallituksissa vaikuttava sarjayrittäjä, filosofi ja tietokirjailija. Järvilehdon intohimona on uusien asioiden oivaltaminen, tutkitun tiedon sanoittaminen sekä työelämän ja oppimisen kehittäminen. Hän on työskennellyt aiemmin tutkijatohtorina Aalto-yliopistossa, jossa hänen päätutkimuskohteensa on ollut ihmismieli, erityisesti intuitiivinen ajattelu.

Yksi Laurin suosituimmista teemoista liittyy Ajattelun taitoihin. Lauri puhuu stressinhallinnasta, luovasta ajattelusta ja intuitiosta tutkimustietoon ja bestseller-kirjaansa ”Tee itsestäsi mestariajattelija” (2012) perustuen. Hän rakentaa siltoja monimutkaisilta tuntuvista kokonaisuuksista kokemuspiiriin, josta jokainen kuulija saa kiinni. Luennoillaan Järvilehto antaa vastaukset seuraaviin kysymyksiin: Millä tavalla opit hallitsemaan ajatuksiasi ja ajattelemaan tehokkaammin? Millä tavalla ajatustesi tunteminen auttaa hallitsemaan stressiä ja synnyttämään roppakaupalla loistavia ideoita?

Toinen Laurin kysytty puheiden teema on Tulevaisuuden työ, jossa painotetaan työn merkityksellisyyttä, oppimisen iloa ja sisäistä motivaatiota. Merkityksellinen työ lisää tuottavuutta ja on jo nyt tämän päivän suuri kilpailuvaltti. Lauri avaa luennoillaan myös Startup -henkistä yrityskulttuuria, jota hän lähestyy oman tarinansa kautta niin Filosofian Akatemian perustajana kuin yhtenä Lightneerin perustajista.

Lauri Järvilehto on kansainvälisesti kysytty puhuja. Hänet on nähty mm. Pekingissä panelistina syksyllä 2017 GES Summitissa, jonka pääpuhujana oli Barack Obama sekä keväällä 2017 keynotena Peter Vesterbackan kanssa Salt Lake Cityssa ASU/GSV Summitissa. Järvilehtoa kuultiin Meksikossa syksyllä 2014 oppimisfestivaalien keynotena, toisena keynote-puhujana Wikipedian perustaja Jimmy Wales. Järvilehto on puhunut myös peli- ja startupalan keskeisissä tilaisuuksissa, esimerkiksi Games for Change(New York), PocketGamer Connects (Lontoo), Mobile Gaming Forum (Lontoo), Slush (Helsinki), Slush (Singapore) ja tehnyt kymmeniä puheenvuoroja sekä peliyrittäjänä että tutkijana ympäri maailmaa erilaisissa tilaisuuksissa.

Lauri Järvilehto oli ehdolla Vuoden tulokkaaksi Vuoden puhuja -gaalassa 2017.